تا اینجا در مورد مفهوم دسترسی و چارچوبهای طراحی UX صحبت کردیم. اکنون، فناوریهای مختلف کمکی که میتوانند هر فرد دارای معلولیت را توانمند کنند، بررسی میکنیم.
اصطلاح فناوری کمکی (Assistive Technology) یا به اختصار AT برای توصیف هر محصول، تجهیزات و سیستمی استفاده میشود که یادگیری، کار و زندگی روزمره را برای افراد دارای معلولیت افزایش میدهد. در این ویدئو، انواع مختلفی از فناوریهای کمکی، از جمله اصلاح رنگ (color modification)، کنترل صدا (voice control)، صفحهخوانها (screen readers) و متن جایگزین (alternative text) را بررسی خواهیم کرد. سپس ملاحظاتی را که باید هنگام طراحی برای دسترسی به آنها در نظر داشته باشید، بررسی میکنیم.
اول، مهم است که بگوییم افراد زیادی وجود دارند که خود را دارای معلولیت نمیدانند اما همچنان از فناوریهای کمکی استفاده میکنند. به این دلیل که ATها زندگی ما را آسانتر میکنند و به ارائه تجربه کاربری بهتر کمک میکنند. وقتی به فناوری کمکی فکر میکنیم، ممکن است به رایانه، تبلت و گوشیهای هوشمند فکر کنیم. اما AT طیف وسیعی از دستگاهها را پوشش میدهد، مانند پروتز، دستگاههای اشارهگر، ویلچر برقی، بالابر برقی، ردیابهای سر، و خیلی چیزهای دیگر.
درک نحوه استفاده افراد دارای معلولیت از محصول شما بخش مهمی از فرآیند طراحی UX است.
color modification AT
تغییر رنگ، مانند حالت کنتراست بالا یا حالت تاریک در یک دستگاه، کنتراست رنگها را در صفحه افزایش میدهد. متن سیاه روی پسزمینه سفید، یا متن سفید روی پسزمینه تیره، هر دو نمونههایی از کنتراست بالا هستند. کنتراست بالا باعث میشود که رابط کاربری برای افراد کمبینا راحتتر دیده شود.
اصلاح رنگ همچنین به افرادی که ممکن است هنگام تماشای صفحه نمایش در تاریکی یا ظهر، زمانی که خورشید در حال ایجاد تابش خیرهکننده شدید است، دچار خستگی چشم شوند، کمک میکند.
بسیاری از مردم از آن استفاده میکنند فقط به این دلیل که برای چشم راحتتر است.
voice control AT
این ویژگی به افراد با مهارت محدود کمک میکند و میتواند جایگزینی برای صفحه کلید یا ماوس باشد. کنترل صوتی به کاربران این امکان را میدهد که تنها با استفاده از صدای خود، دکمهها و صفحهنمایشهای دستگاه خود را پیمایش کرده و با آنها تعامل داشته باشند. بسیاری از دستگاهها دارای تنظیماتی با این ویژگی هستند.
screen readers AT
صفحهخوانها یکی از رایجترین فناوریهای کمکی برای افراد با دید محدود هستند. این نرمافزار روی دستگاههای موبایل و وب کار میکند و هر متنی را روی صفحه نمایش با صدای بلند میخواند. صفحهخوانها همچنین هر عنصر تعاملی مانند دکمهها را همراه با متن غیرقابل مشاهده، مانند نام دکمهها و هر متن جایگزین برای تصاویر میخوانند.
alternative text AT
متن جایگزین، به ترجمه یک رابط کاربری بصری به یک رابط کاربری مبتنی بر متن کمک میکند. این ویژگی اساساً از کلمات برای توصیف هر تصویر معناداری برای کسی که قادر به دیدن تصویر نیست استفاده میکند. متن جایگزین همچنین برای کسانی که اتصالات پهنای باند کم دارند نیز بسیار مفید است. اگر دستگاه شما قادر به حفظ اتصال به اینترنت نیست، ممکن است برای بارگیری یک فایل یا تصویر بزرگ مشکل داشته باشد.
در پایان
همانطور که قبلاً گفتم، برای بهرهمندی از AT نیازی به داشتن معلولیت ندارید. تبدیل گفتار به متن یک مثال عالی است. با استفاده از گفتار به نوشتار، کاربر با صحبت کردن در تلفن یا رایانه خود، متن مینویسد. ضبط صدا به طور خودکار به متن تبدیل میشود. بسیاری از مردم با صحبت کردن با دستگاه خود، پیامک را بسیار آسانتر ارسال میکنند، زیرا تجربه هندزفری را ارائه میدهد و میزان انرژی ذهنی مورد نیاز برای تایپ را کاهش میدهد.
بیشتر بخوانید: طراحی کاربر محور چیست؟ (User-centered design)
دیدگاه خود را بنویسید